För er som arbetar inom pappersindustrin

Det finns en mängd olika papperssorter, så som blekt och oblekt, kartong och emballage. Eller varför inte kraftpapper eller tissue? Listan över papperstyper och dess användningsområden är i det närmaste oändlig.

Sverige och Finland stora exportnationer

Norden står för export av mer än 20 miljoner ton papper och pappersmassa per år, vilket gör de båda nordiska länderna till två av de ledande exportnationerna i världen. Papper och pappersmassa från Skandinavien återfinns i slutprodukter från hela världen.

Hög kvalitet

Den nordiska barrmassan har utmärkta egenskaper för armering av pappersprodukter, gjorda av snabbväxande träd. Som en följd av dess egenskaper används barrmassan också till specialpapper med höga krav på riv- och dragstyrka. Papper och pappersmassa från norden anses hålla hög kvalitet och ger ett lågt klimatavtryck, tack vare miljövänlig produktion och genomtänkt skogsbruk.

Noggrannhet vid tillverkningen

Om du är i pappersbranchen vet du redan att kvalitet avgör priset på produkten. När man vill säkerställa den önskade kvaliteten krävs omfattande mätningar av produkten under de olika tillverkningsstegen. I branschen betalar man per ton, vilket gör det extra viktig att hålla koll på fukthalten i produkten. Automatiserade lösningar är vanligast, men även manuella stickprov tas. Ta en titt online om du är nyfiken på kvalitetslösningar.