Renovera din nya lokal

Nybyggda lokaler finns inte i drivor, de flesta som startar en ny firma eller behöver skaffa större får nöja sig med äldre lokaler och betala för renoveringar istället. Med en tajt budget behöver du göra smarta val.

Efter du har gjort den långa resan att hitta en ny lokal för ditt företag, står du med rum och lager som behöver renoveras för att vara brukbart och trevligare att vistas i. Vilken ände ska du börja i?

Vi antar att du redan har gjort en grundlig undersökning innan köp eller hyreskontraktet skrevs på. Det är dags att titta på undersökningspappren och åtgärda de fel som har påpekats. I äldre lokaler, speciellt dem som byggdes eller renoverades mellan 1950-1970-talet, finns det nästan alltid byggmaterial som innehåller asbest. Asbest är farligt för lungorna och ska helst saneras av professionella. Men material som inte dammar är inte farliga förrän de går sönder. Därför kan material som rörisolering, eternitfasader och kakelfix med asbest sitta kvar såvida det är i gott skick och inte riskerar att gå sönder.

Prioritera vad som behöver fixas akut och ta in offerter från flera företag. Som företagare knyter du samtidigt nya kontakter och skapar ett lokalt kontaktnätverk, det är alltså i bådas intresse att den andra blir nöjd. En sådan sak kan leda till rabatterade priser och hantverkare som jobbar hårt för att leverera bra resultat. Var inte rädd för att komma med frågor kring offerten eller prata med flera hantverkare, det är så du kommer att få bästa pris och en renovering anpassad efter din verksamhet.